Beveiliging is een essentieel onderdeel van iedere website. Een van de belangrijk onderdeel van de beveiliging is het kiezen van een gebruikersnaam en wachtwoord. Een gebruikersnaam kan je vaak niet kiezen, het wachtwoord is dan nòg belangrijker. Maar hoe kies je een veilig wachtwoord? Een deel van het antwoord is dat je weet wat een wachtwoord onveilig maakt.

Hieronder de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een wachtwoord: 

  1. Wees hackers te slim af en kies niet voor 'slimme vondsten' als 'W@chtw00rd'. Hackers kennen deze truckjes al lang.
  2. Kies niet voor uw geboortedatum, geboorteplaats al of niet in combinatie met uw naam of die van uw partner. Een wachtwoord als 'Jantje1979' valt dus af!
  3. Gebruik geen woorden uit het woordenboek. Hackers proberen wachtwoorden te raden door met slimme programma's complete woordenboeken op een wachtwoord los te laten. Daarbij worden woordenboeken gebruikt in meerdere talen en ook omgekeerde woorden. Vroeg of laat worden wachtwoorden als 'huiswerk123' of 'mosredna' altijd geraden.
  4. Geef wachtwoorden nooit aan iemand anders, ook niet aan je beste vriend of vriendin. Zet ze ook niet in een e-mail, want e-mails kunnen onderschept worden. Schrijf je wachtwoorden bovendien niet op. Doe je dat wel, bewaar het ze dan zeker niet in de buurt van je agenda of computer.
  5. Gebruik niet altijd overal hetzelfde wachtwoord voor. Doet u dat wel en wordt uw wachtwoord gekraakt dan kan de kwade genius meteen overal bij en heeft u het nakijken!
  6. Veel sites gebruiken "controlevragen" voor het herstellen van wachtwoorden. Vul hier geen zaken in die eenvoudig te herleiden zijn via het internet. Namen van favoriete huisdieren en de meisjesnaam van uw moeder zijn tegenwoordig eenvoudig te herleiden via sociale netwerken. 

Op het internet zijn vele tools te vinden om "veilige" wachtwoorden te maken. Maar hoe ondhoudt je deze wachtwoorden? Een handige tool hiervoor is een wachtwoordenmanager zoals die van Keeper security. Hiermee kan je eenvoudig wachtwoorden per website instellen en synchroniseren met meerdere devices. Bovendien kan je veilig via je browser met de plugin inloggen. 

Naast deze tools, is het verstandig waar mogelijk 2 staps verificatie te gebruiken. Dit kan bij veel sites (bijv. Facebook, Google, Dropbox, Keeper en vele anderen) al met de Google Authenticator App. Deze is beschikbaar voor Android en iOS. Zelfs als een hacker uw gebruikersnaam en wachtwoord kent, kan hij niet inloggen zonder een 6 cijferige code die iedere 30 seconden verandert.

Door bovenstaande tips ter harte te nemen, maakt u het hackers erg moeilijk om nog in uw accounts te komen! Succes.

Uit het blog

Webshop kortingsacties? Ken uw doelgroep! (13911)

Jongere internet generaties hebben liever een percentage korting, maar oudere generaties geven de voorkeur aan gratis verzending.…

oktober 01, 2014Read more >>

Social media strategie (12640)

Tegenwoordig kan je als bedrijf niet meer zonder een social media strategie, mede omdat social media steeds zwaarder meetellen voor PageRank en dus SE…

november 05, 2014Read more >>

Factuur in Excel (19759)

Veel kleine ondernemers hebben geen behoefte aan een duur boekhoudpakket en maken zelf hun facturen in Excel of in Word. Voor deze ondernemers heb ik…

mei 07, 2014Read more >>

Contact

Studio209.nl Loosduinse Hoofdplein 209 2553 CP DEN HAAG

KvK Haaglanden 27338236
Let op: per 1 mei een nieuw rekeningnummer
NL38 BUNQ 2290 8113 27
 

Volg ons

Twitter Google facebook Linkedin 

Webwinkel-Keur-Partner