Er wordt vaak aan ons gevraagd, hoe kom ik zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten? Helaas is hiervoor geen eenduidig antwoord te vinden. Er zijn vele bronnen en experts die hier hun eigen mening over hebben. Bovendien verandert Google het ranking algorithme regelmatig waardoor de tips van gisteren vandaag geen waarde meer hebben. Een aantal fundamentele zaken zijn echter in de afgelopen jaren steeds constant gebleven. Wij hebben een poging gedaan een lijst samen te stellen van de in onze ogen 10 belangrijkste SEO tips die ook voor iemand zonder veel technische kennis eenvoudig zijn toe te passen.

1. Content

Het belangrijkste voor een website om goed te ranken binnen Google is goede unieke content. Goede content van andere sites kopiëren werkt dus niet en kan op de lange termijn zelfs een negatieve invloed hebben op de ranking. Goede content houdt ook in dat een pagina één hoofdonderwerp heeft en via de navigatie eenvoudig te vinden is.

2. Nieuwspagina of blog

Maak een nieuwspagina of blog op jouw site en werk deze regelmatig bij. Regelmatig nieuwe content is belangrijk voor een betere ranking.

3. Keywords / zoekwoorden

Via Google analytics en Google Webmaster Tools zijn de keywords/zoekwoorden waarop de site gevonden wordt te zien. Gebruik deze informatie om teksten aan te passen om zo je doel te bereiken.

4. Zoekwoord combinaties

Probeer zoveel mogelijk losse keywords of combinaties van 2 keywords te vermijden. Zoek om te beginnen een niche om je op te concentreren en bouw bij succes in de niche je website uit op meerdere gebieden. Begin bijvoorbeeld met één specifiek product van een bepaald merk in jouw eigen stad. Later kan je dit verbreden naar het product van alle merken in jouw stad, vervolgens de productgroep in jouw eigen stad, daarna in de provincie enz. 
Bedenk vooraf de groeistrategie met de bijbehorende keywords.

5. Zoekwoord ratio

Gebruik de keywords van jouw pagina optimaal. De dichtheid van de zoekwoorden dient ongeveer 3% te zijn. Te veel keywords op een pagina ziet Google als "keyword stuffing" en heeft een negatieve invloed op ranking. In een tekst van 300 woorden dienen er dus ongeveer 9 keywords te zijn.

6. Styling van tekst

Gebruik lijstjes met "bullets" (in html li) en gebruik voor belangrijke woorden (keywords) schuin- en dik gedrukte teksten. Voor koppen dienen H1, H2 en H3 tags gebruikt te worden. Zorg dat de keywords ook in de koppen naar voor komen.

7. Afbeeldingen 

Gebruik keywords in de titel en alt tag van een afbeelding. 

8. Hyperlinks

Gebruik de keywords in de links die je gebruikt. Wil je bijvoorbeeld vanaf pagina 1 naar pagina 2 verwijzen, en gaat pagina 2 over jouw product? Maak dan geen tekst "Klik hier om meer te lezen over mijn product" maar, "Lees meer over mijn product".

9. Sitemap

Een goede XML sitemap is belangrijk voor Google. Google kan dan duidelijk zien hoe jouw site is opgebouwd en wat de onderlinge relatie tussen pagina's is. Voor de meeste CMS en webshop systemen zijn hier (gratis) plugins voor beschikbaar.

10. Analytics en webmaster tools

Meten is weten. Google analytics en webmaster tools zijn goede hulpen om te zie of SEO acties effect hebben. Begin met een 0 meting en kijk maximaal 1 keer per week of je effect ziet.  SEO, in tegenstelling to SEA, is vaak een kwestie van lange adem. Soms duurt het wel een half jaar voordat je het effect ziet van alle inspanningen.

Het is een top 10, maar toch nog een afsluitende tip, blijf vooral je website maken en schrijven voor je klanten en niet alleen voor Google. Uiteindelijk heb je er niets aan dat de site gevonden wordt door veel internetters, maar dat deze afhaken door verschrikkelijke "Google vriendelijke" teksten. Jouw pagina's moeten dus vooral leesbaar en duidelijk zijn voor jouw potentiele klanten. Hulp of advies nodig bij het SEO vriendelijk maken van jouw website? Neem contact met ons op.

Uit het blog

Webshop kortingsacties? Ken uw doelgroep! (13908)

Jongere internet generaties hebben liever een percentage korting, maar oudere generaties geven de voorkeur aan gratis verzending.…

oktober 01, 2014Read more >>

Social media strategie (12638)

Tegenwoordig kan je als bedrijf niet meer zonder een social media strategie, mede omdat social media steeds zwaarder meetellen voor PageRank en dus SE…

november 05, 2014Read more >>

Factuur in Excel (19758)

Veel kleine ondernemers hebben geen behoefte aan een duur boekhoudpakket en maken zelf hun facturen in Excel of in Word. Voor deze ondernemers heb ik…

mei 07, 2014Read more >>

Contact

Studio209.nl Loosduinse Hoofdplein 209 2553 CP DEN HAAG

KvK Haaglanden 27338236
Let op: per 1 mei een nieuw rekeningnummer
NL38 BUNQ 2290 8113 27
 

Volg ons

Twitter Google facebook Linkedin 

Webwinkel-Keur-Partner